poniedziałek, 14 lutego 2011

Sezonowane drewno do kominka.

Najlepszym okresem wyrębu drewna jest wczesna wiosna, zanim drzewa rozpoczną wegetację. Aby uzyskać suche drewno, należy je pociąć na polana pasujące do kominka, rozłupać i ułożyć w stosy w przewiewnym i zadaszonym miejscu. Ze względu na odparowywanie dużych ilości wilgoci, osuszanemu drewnu należy zapewnić odpowiednią wentylację. Gdy wilgotność drewna spadnie do 20-25% nadaje się ono do palenia w kominku. Trwa to czasami nawet 2 lata.

Za najlepsze rodzaje drewna opałowego uznaje się twarde drewna drzew liściastych takich jak: buk, brzoza, jesion, klon oraz jarząb. Dużym powodzeniem wśród użytkowników, ze względu na specyficzny trzask wydawany podczas palenia, cieszy się również drewno z drzew iglastych. Niestety drewno to stwarza większe zagrożenia pożarowe (zawiera więcej żywic co przy paleniu powoduje większe osadzanie się kreozotu w kominie).
Za najlepsze rodzaje

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz